Een urineweginfectie kan erg vervelend en pijnlijk zijn. Het betreft hier een ontsteking die u niet te licht op moet nemen en waarbij het raadplegen van een huisarts noodzakelijk is.

Uitleg over een urineweginfectie

Bacteriën kunnen een urineweginfectie veroorzaken. Het slijmvlies aan de binnenkant van de urinewegen is dan ontstoken. Wat zijn de urinewegen? Nieren, urineleiders, de blaas en de urinebuis, ook wel plasbuis genoemd. Bij vrouwen komt een urineweginfectie vaker voor? Dit is vanwege een kortere plasbuis. Je hoort ook wel de termen blaasontsteking en nierbekkenontsteking. Een blaasontsteking is een infectie van de lagere urinewegen, terwijl een nierbekkenontsteking een infectie van de hogere urinewegen is.

De symptomen van een urineweginfectie

Wanneer heb u hoogstwaarschijnlijk een urineweginfectie? Als u pijn heeft bij het plassen, aandrang voelt om te plassen en als u vaak kleine beetjes moet plassen. Soms heeft u ook last van andere klachten, bijvoorbeeld ruikende of troebele urine, bloed in de urine, koorts of pijn in de rug, genitaalstreek of onderbuik.

Oorzaak van een blaasontsteking en van een nierbekkenontsteking

Waar kan een blaasontsteking door worden veroorzaakt?

  • Het binnendringen van bacteriën in de blaas.
  • Als je je billen verkeerd afveegt kunt u darmbacteriën in de plasbuis vegen.
  • Door uw vagina te wassen met water en zeep. Waarom? Omdat de zuurgraad dan minder wordt. Bedenk dat bacteriën in een zure omgeving moeilijker kunnen overleven.
  • Door lichamelijke afwijkingen als baarmoederverzakking of prostaatvergroting kan niet alle urine worden uit geplast. Bacteriën kunnen zich vermenigvuldigen in de restjes urine.
  • Het hebben van suiker in de urine, want suiker is een goede voedingsbodem voor bacteriën

Waar kan een nierbekkenontsteking door worden veroorzaakt?

  • Een infectie die opstijgt van de lagere naar de hogere urinewegen kan een ontsteking veroorzaken.
  • Verstoppingen in de urinewegen, door een gezwel, een vergrote prostaat of nierstenen, kunnen een nierbekkenontsteking veroorzaken.
  • Ook een aangeboren afwijking, zoals het terugstromen van je urine, kan de oorzaak zijn van een nierbekkenontsteking.De behandeling van een urineweginfectie

De behandeling van een urineweginfectie is afhankelijk van de locatie en van de ernst van de infectie. Het drinken van meer water of cranberry sap kan de klachten van een blaasontsteking doen verdwijnen. Heeft u na een week nog klachten? Neem dan contact op voor een behandeling met antibiotica.