Tekenbeten

Tekenbeten kunnen onschuldig lijken, maar zijn dat niet. U kunt er namelijk ziek van worden. Heeft u een teek bij uzelf of bijvoorbeeld bij uw kinderen ontdekt? Verwijder dan deze zo snel mogelijk met een daarvoor bestemde tekentang. Raadpleeg, indien nodig, uw huisarts.

Controleer op tekenbeten

Wanneer de mooie dagen van het jaar weer aanbreken, dan gaan veel mensen er graag op uit in de natuur. Teken zijn echter dan ook weer actiever en kunnen voor overlast zorgen. Bent u in een bosrijke omgeving of in het gras geweest? Of bijvoorbeeld in de duinen of gewoonweg in uw eigen tuin? Controleer dan na afloop goed op teken. Teken hebben de voorkeur om op goed verstopte plekken te gaan zitten. Kijk daarom ook goed onder oksels, liezen, achter de oren, in de nek, bij de bilspleet, in de knieholtes en bij uw ondergoed. Teken kunnen overal zitten, maar hebben een voorkeur voor deze genoemde plekken.

Een tekenbeet, wat nu?

Heeft u een teek ontdekt bij uzelf of een gezinslid? Zorg er dan voor dat u de teek zo spoedig mogelijk verwijderd. Teken kunnen ziektes bij zich dragen en deze overbrengen op mensen. Des te langer u wacht, des te meer tijd en kans er is dat u daadwerkelijk ziek wordt. Teken kunnen bijvoorbeeld de ziekte van Lyme overbrengen, maar ook TBE. U kunt de teek het beste verwijderen met een tekentang. Hiermee krijgt u het beste grip op de teek en kunt u de teek helemaal verwijderen. Verwijdert u de teek met uw vingers of een pincet, dan bestaat de kans dat er een deel van de teek achterblijft. Hierdoor kunt u alsnog ziek worden. Controleer daarom ook altijd of de teek in zijn geheel verwijderd is.

Naar de huisarts met tekenbeten

U hoeft bij een tekenbeet niet direct uw huisarts raad te plegen, maar houd de plek van de beet wel goed in de gaten. Constateert u een verkleuring op de huid op de plaats van de beet of ziet u een rode rand die groter wordt? Bel ons dan zo snel mogelijk voor een afspraak. Ook wanneer u koorts krijgt of last heeft van spier- of gewrichtspijn in de weken na de tekenbeet, dan verzoeken wij u contact op te nemen. Dit kunnen tekenen zijn van een besmetting en kan een uiting zijn van de ziekte van Lyme in het beginstadium.