Reizigersziekten

De vakantie staat weer voor de deur en daar kijken veel mensen naar uit. Tijdens het reizen kun je echter ook vervelende ziektes oplopen.

Hoe kun je reizigersziekten herkennen, hoe kun je ze vermijden en hoe kun je ze het beste behandelen? Controleer voor de vakantie of u naar een zogenaamd risicogebied reist.

Wanneer u ziek wordt tijdens uw vakantie, dan betreft het in de meeste gevallen een infectieziekte. In sommige landen komen bepaalde infectieziekten veel voor. Zorg er dan ook voor dat u voorafgaand aan uw reis goed op de hoogte bent van de gezondheidsrisico’s en de mogelijke ziektes die u op kunt lopen. Dan gaat u goed voorbereid op reis. Mogelijke ziektes die u op reis kunt oplopen zijn hepatitis A en B, gele koorts, malaria, difterie, polio, tetanus en rabiës. Dit zijn enkele van de meest voorkomende infectieziekten, maar er zijn daarnaast ook andere ziektes die u op kunt lopen.

Welke vaccinaties u nodig heeft om goed beschermd op reis te gaan, is afhankelijk van meerdere factoren. Allereerst hangt dit af van uw reisbestemming. Ook de verblijfsduur, de activiteiten die u gepland heeft en uw persoonlijke gezondheid hebben invloed op het feit of u al dan niet één of meerdere vaccinaties nodig heeft. Bent u er niet zeker van of u een verhoogd risico loopt op een bepaalde infectieziekte in het land van uw reisbestemming? Neem dan contact op om hier naar te informeren.

Gaat u op reis naar een zogeheten risicogebied, dan is het verstandig om goed voorbereid op reis te gaan. Zorg dat u tijdig voorzorgsmaatregelen treft, aangezien een vaccinatie gemiddeld zo’n 6 tot 8 weken vóór vertrek al plaats moet vinden. Zorg ervoor dat u goed uitgerust en gezond op reis gaat en zorg ervoor dat u goed geïnformeerd bent met betrekking tot mogelijke infectieziekten en maatregelen hiertegen. Neem daarnaast ook medicijnen mee die u in kunt nemen mocht u onverhoopt toch ziek worden. Wanneer u goed voorbereid op reis gaat maakt u de kans op het oplopen van reizigersziekten zo gering mogelijk.

Wilt u meer weten over reisvaccinaties?
Bekijk de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.