Leefstijlprogramma

Wanneer u zelf actief wilt werken aan uw gezondheid, dan kunt u meedoen aan een leefstijlprogramma. Een dergelijk programma is opgezet zodat u af kunt vallen, maar is op veel meer gericht dan het tegen gaan van overgewicht alleen.

De programma’s zijn tevens bevorderlijk in de strijd tegen verschillende kwalen, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Uiteraard zijn de programma’s gericht op gezond eten en voldoende bewegen, maar u leert bijvoorbeeld ook hoe u voldoende nachtrust kunt krijgen en hoe u om moet gaan met stress.

Gedurende twee jaar lang krijgt u bij een leefstijlprogramma hulp van een leefstijlcoach, die u helpt uw dagelijkse routine te doorbreken en te verbeteren. De coaching kan ook geschieden door een therapeut of een diëtiste. Er zijn drie leefstijlprogramma’s: Cool, SLIMMER en Beweegkuur, met ieder een eigen invulling. Deze programma’s worden ook wel GLI genoemd: Gecombineerde Leefstijlinterventies.

Het eerste jaar is er vooral op gericht om uw leefstijl te veranderen, dus op meer bewegen, gezonder eten, stress verminderen en meer. Het tweede jaar richt zich met name op het volhouden van uw nieuwe leefstijl. Het gewenste resultaat bereiken is stap 1, het resultaat vasthouden de stap daarna. U leert hoe u om kunt gaan met moeilijke momenten, zodat u niet terugvalt in uw oude patronen.

Een leefstijlprogramma vraagt veel van u. U moet namelijk u gebruikelijke patronen doorbreken en een nieuwe manier van leven aan gaan leren. Om te kijken of een dergelijk programma iets voor u is, kunt u een intakegesprek aanvragen. In dit gesprek gaat u samen met de leefstijlcoach kijken of een dergelijk programma iets voor u is en wat de verschillende programma’s precies inhouden. Samen beslist u dan over een eventuele start van een programma.

Wij als huisartsen willen graag op de hoogte blijven van uw vorderingen binnen een leefstijlprogramma. Medische klachten zijn vaak gerelateerd aan een bepaalde manier van leven. De leefstijlcoach heeft regelmatig contact met ons en u kunt ons zelf uiteraard ook laten weten hoe het programma verloopt. Wij kunnen dan monitoren of het programma ook een positief effect heeft op uw gezondheid.

Ook kan het voorkomen dat u tijdens het volgen van een programma andere zorg nodig heeft. Wij kunnen u hierin dan goed begeleiden en u eventueel doorverwijzen.