Over de eikenprocessierups heeft u ongetwijfeld al veel gelezen en gehoord de laatste tijd. De rups is in opkomst in Nederland en vormt een gevaar voor de gezondheid. Maar wat is een eikenprocessierups nu eigenlijk, waarom is deze gevaarlijk en wat kunt u doen om problemen te voorkomen.

Wat is een eikenprocessierups?

Een eikenprocessierups is een rups die met name leeft in eikenbomen. Deze rups verpopt zich uiteindelijk en verandert is een vlinder, die dezelfde naam als de rups draagt. Deze vlinders leggen eitjes die in de steeds mildere winters in Nederland overwinteren. Door een toenemende hoeveelheid eitjes is de eikenprocessierups een ware plaag aan het worden. De rups is bedekt met microscopisch kleine brandharen die bij verstoring van een rupsennest worden losgelaten en zich verspreiden via de lucht. Dit kan zorgen voor gezondheidsklachten

Wat zijn de klachten?

De brandharen van een eikenprocessierups kunnen erg vervelend zijn. Deze haren kunnen mensen zorgen voor hevige jeuk en huidontstekingen. Ook kunnen de haren bij inademing zorgen voor ademhalingsproblemen, zoals bijvoorbeeld astmatische bronchitis. In zeer extreme gevallen kunnen de brandharen bij inademing zelfs levensbedreigend zijn. Ook kunnen de ogen geïrriteerd raken door de brandharen van de eikenprocessierups. In ernstige gevallen kunnen de haren bindvliesontsteking veroorzaken.

Preventie eikenprocessierups

Wanneer u in contact bent gekomen met de brandharen van de eikenprocessierups, dan is het verstandig om snel in actie te komen. Heeft u jeuk, spoel dan de huid goed af met lauw water. Herhaal het spoelen als de jeuk aanblijft. Vermijd wrijven en krabben, aangezien dit de jeuk kan verergeren en de huid kan beschadigen. Blijven de klachten aanhouden, probeer dan de haartjes te verwijderen met het aanbrengen van plakband op de huid om zo de brandharen te verwijderen. Bij contact met de ogen dient u de ogen zo snel mogelijk uit te spoelen. Bijvoorbeeld voorzichtig onder de douche of in een bad of emmer gevuld met water. Let er bij luchtwegklachten goed op of de klachten binnen korte tijd weer verdwijnen.

Naar de huisarts

Bent u in contact gekomen met de brandharen van de eikenprocessierups en houden de klachten aan? Raadpleeg ons dan. Wacht vooral met oogklachten niet te lang, aangezien de brandharen blijvende schade en zelfs blindheid kunnen veroorzaken. Neem ook bij twijfel altijd contact met ons op.